Czosnek

Skutecznym środkiem w tego rodzaju profilaktyce jest stosowanie, jednocześnie z antybiotykami i po zakończeniu kuracji, uzupełnienia fizjologicznej flory jelitowej, przez wprowadzenie do przewodu pokarmowego bakterii naturalnie tam występujących i spełniających wszystkie funkcje fizjologiczne (bakterie te są niszczone przez antybiotyki). Taką pozytywną bakterią jest właśnie Lactobacillus acidophilus, występująca w mleku acydofilnym i jogurtach (dostępnych w sklepach). Ludzie z niedokwaśnością żołądka lub po przebytej operacji tego narządu powinni regularnie spożywać mleko acydofilne i jogurt, praktycznie przy każdym posiłku, choćby po kilka łyżek w celu zmniejszenia ryzyka powstawania nowotworu.

Czosnek może być jednym z czynników zmniejszających rozrost komórek rakowych. Jest on w niewielkim stopniu źródłem ważnych dla naszego organizmu składników, jak węglowodany, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo, magnez), witamina C i witaminy z grupy B. Czosnek ma działanie bakterio-, grzybo- i pierwotniakobójcze. Zawiera glikozyd allinę. Pod wpływem enzymu allinazy rozpada się ona na fruktozę i allicynę, która jest lotnym związkiem siarkowym

o działaniu bakteriobójczym. Czosnek odkaża przewód pokarmowy, narządy oddechowe, leczy przewlekłe biegunki, zmniejsza zagrożenie miażdżycą, chorobami zwyrodnieniowymi, zawałem serca.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>