DIETA W PROFILAKTYCE CHORÓB

Profilaktyka jest działaniem z obszaru medycyny zapobiegawczej, ukierunkowanym na ludzi pozornie zdrowych. Głównym jej zadaniem nie jest leczenie, ale utrzymanie człowieka w zdrowiu. Zarówno profilaktyka, jak i terapia są potrzebne, choć ta pierwsza jest o wiele tańsza i prowadzi do leczenia nie choroby czy narządu, lecz całego organizmu człowieka, nie powodując niekorzystnych działań ubocznych.

Jednym z głównych składników środowiska wpływających na stan zdrowia człowieka jest pożywienie. Spożywanie pokarmów nadmiernie przetworzonych, pozbawionych wielu potrzebnych nam substancji, może powodować ich niedobór i zmusza organizm do korzystania ze składników zapasowych zawartych w niektórych tkankach. Prowadzić to może do niedożywienia, m.in. witaminowego i mineralnego, do spadku odporności organizmu i wielu chorób. Ze względu na dość wysokie w niektórych regionach kraju zagrożenie środowiskowe rozwój metod zapobiegawczych i stworzenie dla medycyny odpowiednich podstaw ekologicznych mają ogromne znaczenie w ograniczaniu chorób przewlekłych i degeneracyjnych. Ważnymi składnikami niezbędnymi dla naszego organizmu, które muszą być dostarczone wraz z odpowiednim pokarmem, są m.in. wapń, a zdaniem wielu również krzem.

Krzem zdaniem niektórych badaczy odtwarza elastyczność naczyń krwionośnych, polepsza pracę nerek, zwalcza stany zapalne, działa wykrztuśnie, leczy astmę oskrzelową. Wydaje się, iż jest częścią układu nerwowego i bierze udział w przeka-zywaniu impulsów z mózgu do różnych narządów. Krzem działa też być może pobudzająco na układ nerwowy, mózg i układ rozrodczy oraz poprawia pamięć i krążenie. Niektórzy badacze sądzą, że krzem ma także duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>