Fasola

Fasola jest bogatym źródłem białka, fosforu, potasu, żelaza, witamin z grupy B oraz błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Błonnik rozpuszczalny w wodzie obniża stężenie cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie zwiększa perystaltykę jelit i chroni przed nowotworami układu pokarmowego.

Czosnek zawiera substancje potrzebne do wytwarzania aminokwasu glutationu, który jest przeciwutleniaczem i bierze udział w oczyszczaniu organizmu z trujących produktów przemiany materii. Miażdżony czosnek uwalnia substancje lotne – tio-siarczany. Allycyna ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Siarczyn dwuallylowy unieczynnia działanie substancji rakotwórczych, zwalnia przemianę szkodliwych nitrozoamin oraz hamuje rozwój procesów nowotworowych.

W odróżnieniu od innych artykułów spożywczych miód pszczeli pozostał darem przyrody stosunkowo niewiele zmienionym. Jest to produkt naturalny, wytworzony

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>