MIKROFALE, PROMIENIOWANIE ELEKTROMAGNETYCZNE

Mikrofale. Efekty uzyskiwane dzięki skomplikowanemu działaniu mikrofal w kuchenkach mikrofalowych to szybkie rozmrażanie oraz błyskawiczne gotowanie i przygotowywanie posiłków. Okazuje się jednak, że promieniowanie emitowane przez kuchenki mikrofalowe (powyżej 3 mW/cm2) jest szkodliwe dla komórek i układu odpornościowego człowieka. Przypuszcza się, że niewłaściwe stosowanie tych urządzeń powoduje u ludzi akumulację acetylocholiny (substancji hormonalnej) odpowiedzialnej za wiele zaburzeń. Zdarzają się przypadki, że osoby używające kuchenki mikrofalowej początkowo mogą odczuwać bóle głowy, a następnie cierpią na zaburzenia snu, zakłócenia pracy serca oraz wykazują pobudliwość nerwową.

Promieniowanie kuchenki mikrofalowej o mocy 30 GHz zmienia pole magnetyczne w promieniu 3-5 metrów. Potrawy przygotowywane w kuchenkach mikrofalowych nie zawierają aktywnych witamin, a ich wartość odżywcza może być zmniejszona, mimo że zmiany są niewidoczne gołym okiem. Jeżeli w procesie gotowania nie osiągnie się temperatury co najmniej 70°C, to niektóre bakterie chorobotwórcze przeżyją. Mięso wołowe, baranina i konina w kuchenkach mikrofalowych nie uzyskują temperatury wyższej niż 60°C, co nie wystarcza do zabicia bakterii, np. salmonelli. Jeżeli już mamy kuchenkę mikrofalową, to starajmy się używać jej jak najrzadziej, wybierając raczej tradycyjne sposoby przyrządzania posiłków. Ograniczajmy też przebywanie w pobliżu włączonej kuchenki, szczególnie w odległości mniejszej niż 2 metry. Dotyczy to zwłaszcza dzieci i kobiet w ciąży.

Kuchenkę mikrofalową można otwierać tylko po wyłączeniu zasilania. Nie może ona być ustawiona w miejscu niestabilnym, ciepłym, zaparowanym, wilgotnym.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>