Obniżenie zawartości tłuszczu

Warunkiem prawidłowej diety jest obniżenie zawartości tłuszczu do maksimum 25 do 30% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Dotyczy to ludzi zdrowych. U chorych z zaburzeniami lipidowymi lub miażdżycą celowe może być jeszcze znaczniejsze ograniczenie tłuszczów.

Ze względu na skład, zwłaszcza zawartość kwasów trans, najkorzystniejsze są margaryny miękkie. Z pewnością należy unikać spożywania słoniny, smalcu, tłustego mięsa i margaryn o znacznym stopniu utwardzenia.

W wyniku spotkań grona ekspertów z instytutów naukowych w dniu 10 kwietnia i 24 maja 1996 roku podjęto pewne ustalenia pod postacią Polskiego Consensusu Tłuszczowego. Są one następujące:

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>