OSTROŻNIE Z KOFEINĄ

Kofeina, trójmetyloksatyna, występuje w dużych ilościach w liściach herbaty, owocach drzewa kawowego oraz orzeszkach cola. Kofeina chwilowo pobudza układ nerwowy ośrodkowy. Również kawa zawiera kofeinę. Powinny jej unikać osoby z nadciśnieniem, nieżytem żołądka lub dwunastnicy oraz ludzie nadpobudliwi nerwowo. Nadmierne picie kawy powoduje przyspieszone bicie serca, zawroty głowy, bezsenność, poważne nadwyrężenie układu nerwowego. Z kawy muszą zrezygnować kobiety w ciąży, matki karmiące, nie wolno też podawać jej dzieciom. Dotyczy to również zawierających kofeinę napojów cola-cao

i coca-coli. Wprawdzie wiele zakładów na świecie ma uprawnienia do rozlewania coca-coli w butelki lub puszki i do jej dystrybucji, nikt nie zna dokładnie składników tego płynu. Czy można bezpiecznie spożywać pokarmy i pić napoje, nie znając ich składu?

Coca-Cola Company dostarcza do zakładów gotowe syropy i inne komponenty, które miesza się z wodą gazowaną. Amerykański pisarz, publicysta William Pundstone, w swej książce „Big Secrets” sugeruje, że głównymi składnikami coca-coli są m.in.: cukier, karmel, kofeina, kwas fosforowy, kwas cytrynowy, cytrynian sodowy oraz wyciąg z liści koki, pozbawiony kokainy. Składniki te można wyodrębnić dzięki analizie chemicznej. Najtrudniejsza do rozszyfrowania pozostaje kompozycja olejków w „jednostce towarowej 7x” (znaczenie symbolu x nie zostało nigdy wyjaśnione). Smak i aromat tej mieszaniny nie jest prostą sumą aromatów, zawartych w niej olejków, ponieważ ich oddziaływanie daje całkowicie nowe kompozycje.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>