POŻYWIENIE A LEKI

Każdy lek należy stosować indywidualnie, uzależniając jego dawkowanie od metabolizmu ustrojowego chorego, uwzględniając interakcje lek-pożywienie. Działanie leków zależy od ich wchłaniania i metabolizmu, zwłaszcza w wątrobie. Obecność pożywienia w przewodzie pokarmowym zmniejsza działanie drażniące leku, jeżeli ten ma takie właściwości. Może jednak także zmniejszać jego wchłanianie.

Niektóre pokarmy zwiększają wchłanianie leku, np. bogatotłuszczowy zwiększa wchłanianie gryzeofulwiny. Podanie tetracyklin z mlekiem powoduje tworzenie nieczynnych kompleksów ograniczających działanie leków z tej grupy. Pożywienie zmniejszające pH soku żołądkowego modyfikuje działanie leku. Treść zasadowa pobranego pokarmu zmniejsza działanie sulfonamidów. Dieta zakwaszająca może spowodować zmniejszone wchłanianie lub całkowite unieczynnienie takich leków, jak fenyloksymetylopenicylina, ampicylina, kloksacylina i oksacylina. Leków tych nie należy więc podawać z sokami owocowymi lub napojami o odczynie kwaśnym. Pokarmy zawierające tłuszcze zazwyczaj zmniejszają opróżnianie żołądka i wchłanianie leków. Dodatek płynów, poprzez zwiększenie rozpuszczalności leków, przyspiesza ich wchłanianie.

Różne dodatki do leków, stosowane jako absorbenty, np. laktoza, mogą działać szkodliwie u dzieci z nietolerancją tego cukru. Niedożywienie zmienia metabolizm leków. Toksyczność kwasu acetylosalicylowego zwiększa się w diecie ubogobiał- kowej. Pożywienie sprzyjające w efekcie zakwaszeniu moczu powoduje również nasilenie działania leków: nitrofurantoiny, sulfonamidów, salicylanów, tetracykliny. Pokarmy o dużej zawartości kwasu foliowego i kwasu p-aminobenzoesowego (np. liście warzyw, drożdże, wątroba) zmniejszają działanie sulfonamidów i stężenie fenytoiny. Po spożyciu większej porcji sera Cheddar, bogatego w tyraminę, może okresowo wzrosnąć ciśnienie krwi. Szczawiany mogą upośledzać wchłanianie wapnia. Glutaminian sodu, dodawany jako przyprawa do potraw, może prowadzić do zaburzeń jonów sodowych, hipoglikemii oraz zmniejsza stężenie kwasu y-amino- masłowego w mózgu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>