Przeciwutleniacze

Jeżeli w organizmie brakuje składników koniecznych do przebiegu procesów życiowych i do prawidłowego wzrostu i rozwoju komórek, to wtedy komórki stają się podatniejsze na niekorzystne zmiany. Składniki mineralne, witaminy i inne substancje znajdujące się w żywności mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów przez współudział w syntezie enzymów, hamujących działanie związków i czynników rakotwórczych.

Przeciwutleniacze, pobierane wraz z pokarmem, zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, mogących uszkodzić zdrowe komórki naszego ciała. Przeciwutleniacze wzmacniają układ immunologiczny organizmu, zapobiegają infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Powodują też obniżenie szkodliwego działania cholesterolu frakcji LDL oraz zwiększają wykorzystanie innych składników pokarmowych. Jeżeli tych substancji ochronnych jest w organizmie za mało, to związki rakotwórcze powodują zaburzenia homeostazy, co prowadzi do wielu groźnych i niekiedy śmiertelnych chorób. Pewne przeciwutleniacze, np. dysmutaza nadtlenkowa, są produkowane przez nasz organizm, natomiast inne muszą być dostarczane wraz z żywnością zasobną w te składniki.

Badania nad poszukiwaniem leczniczych właściwości składników pożywienia są kontynuowane, gdyż ich poznanie i odpowiednie zastosowanie umożliwi zapobieganie wielu chorobom i ich leczenie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>