Składniki naszego pożywienia

Składniki naszego pożywienia i wypijanych płynów w dużym stopniu decydują o naszym zdrowiu i sprawności. Kofeina w nadmiarze może być trucizną dla komórek mózgowych. Uodpamia ona organizm przed znieczuleniem i narkozą. Używki eliminują z procesów biochemicznych magnez – pierwiastek życia, który aktywizuje ponad 300 reakcji zachodzących w naszym organizmie. Nie słodzona kawa niszczy zupełnie witaminę B,. Mocna kawa, po krótkim pobudzeniu, może powodować obni

żenie stężenia cukru we krwi i wtórnie – senność. Datego też nie zaleca się jej picia przez kierowców podróżujących w nocy. Kawa pita w nadmiarze po godzinie 16 u wielu osób powoduje bezsenność – gonitwę myśli. Nie należy pić kawy na czczo, gdyż zakwasza organizm.

Fusy z kawy wzmagają wydzielanie soków trawiennych, co u chorych na chorobę wrzodową żołądka może przyspieszyć perforację. Powodują też nieżyty żołądka

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>