SKUTKI ZDROWOTNE NIEDOBORU JODU

W 1896 roku Bauman wykrył obecność jodu w tarczycy oraz stwierdził, że kiedy jest go za mało, tarczyca dotknięta jest wolem. Jod należy do niezbędnych dla organizmu człowieka mikroelementów. Jest pierwiastkiem potrzebnym do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trijodotyroniny. Mimo że zawartość jodu w organizmie człowieka jest niewielka, a jego pożądane dla zdrowia dzienne spożycie określa się na około 200 do 300 pg, niedobory tego pierwiastka powodują poważne konsekwencje dla zdrowia.

Hormony należą do grupy regulatorów chemicznych syntetyzowanych w specjal-nych komórkach, które po uwolnieniu do płynów ustrojowych mogą kaskadowo zmieniać funkcje innych komórek położonych zarówno w bliskim sąsiedztwie komórek wydzielniczych, jak i – dzięki transportowi w płynach ustrojowych

– daleko poza miejscem ich wydzielania. W pęcherzykach gruczołu tarczowego (tarczycy) w sposób aktywny z płynu pozakomórkowego są wychwytywane jodki. W wyniku reakcji enzymatycznych są one dalej zamieniane na jod elementarny i wbudowywane w tyreoglobulinę – jodowane białko, które jest prekursorem (prohormonem) hormonów: trijodotyroniny (T3) i tetrajodotyroniny (T4). Oba związki oddziałują na kilkadziesiąt różnych enzymów uczestniczących w procesach metabolicznych. Wpływają też na przepuszczalność błon mitochond- rialnych, co ma istotne znaczenie w regulacji przemian metabolicznych organizmu. Wskazuje to na znaczenie jodu w dostosowywaniu tych przemian do wymogów środowiskowych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>