Substancje obce

Z punktu widzenia ochrony zdrowia należy większą wagę przywiązywać do tych substancji, z którymi człowiek styka się stale, a więc do występujących w żywności, wodzie, powietrzu, w lekach oraz środkach przeznaczonych do mycia i czyszczenia.

Substancje obce stały się przedmiotem szczególnego zainteresowania organizacji międzynarodowych. Doprowadzono do tego, że w ramach Komisji Kodeksu Żywnościowego – FAO/WHO działają komitety zajmujące się substancjami dodawanymi do żywności, zanieczyszczeniami i pozostałościami pestycydów. Barierą utrudniającą eksport i import artykułów żywnościowych są zróżnicowane przepisy obowiązujące w poszczególnych krajach. W krajach tropikalnych artykuły żywnościowe są bardziej narażone na działanie pleśni i bakterii, a tłuszcze szybciej jełczeją. Artykuły żywnościowe importowane z tych krajów mogą być zanieczyszczone nie znanymi u nas szkodnikami lub zakażone pleśniami, wytwarzającymi związki szkodliwe dla zdrowia.

Owoce cytrusowe w krajach śródziemnomorskich są tanie i powszechnie spożywane w stanie świeżym, bezpośrednio po zerwaniu. Cytrusy przeznaczane na eksport konserwuje się substancjami grzybobójczymi, np. tiomocznikiem lub difenylem, które stosowane są wprost na skórkę lub do impregnowania bibułek opakowaniowych, aby w czasie długiego transportu i przechowywania w hurtowniach lub sklepach owoce nie były porażone przez pleśnie. Tak zabezpieczone cytrusy nie będą wprawdzie porażone pleśniami, ale na ich powierzchni będzie znajdować się substancja, która może być szkodliwa dla zdrowia. Stosowanie tiomocznika jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ

One comment to Substancje obce

  • Lanzar  says:

    Dzieki za bardzo dobry wpis! Fajny blog, tylko moglibyscie dac troche wieksza czcionke we wpisach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>