Truskawki

Truskawki zawierają kwas elagowy, dużo witaminy C i błonnik pokarmowy. Spożywanie selerów prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia stężenia cholesterolu. Występujące w selerach psolareny zapobiegają łuszczycy.

Kalafior, dzięki zawartości sulforafenu, pobudza syntezę enzymów zwalczających choroby nowotworowe. Zawiera też potas, który utrzymuje równowagę wodno- -elektrolitową i prawidłowy rytm serca, oraz błonnik pokarmowy spełniający ważną funkcję ochronną dla organizmu.

Jabłka zawierają pektyny, które zapobiegają chorobom serca. Spożywanie jabłek chroni organizm przed chorobami infekcyjnymi. Błonnik rozpuszczalny reguluje stężenie cukru we krwi. Zapobiega jego gwałtownemu spadkowi i wzrostowi, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>