W owocach

przez bardzo pracowite pszczoły z nektaru wyssanego z dna wonnych kwiatów lub spadzi zebranej z aromatycznych gałązek leśnych. Pszczoły zbierając nektar czy spadź, testują je na własnym organizmie na zawartość związków toksycznych. Miód nie zawiera mocnych toksyn, gdyż w kontakcie z trucizną pszczoła ginie nie dolatując do ula. W związku z tym nie stosujmy trucizn w formie oprysków na pola, lasy i sady, a jeżeli jest to konieczne, to nie opryskujmy ich w okresie kwitnienia i pylenia przez pszczoły. Miód pszczeli zawiera węglowodany, białka, enzymy, hormony, witaminy, substancje mineralne, bakteriobójcze, zapachowe, barwniki naturalne. Charakteryzuje się wysoką aktywnością, ale dopiero po rozcieńczeniu z letnią przegotowaną wodą. Po upływie kilku godzin z glukozy uwalnia się nadtlenek wodoru, który przeciwdziała rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych. Miód należy do substancji chłonnych, dlatego nie powinno się go przechowywać w konwiach powleczonych emulsją ołowianą, lecz w szklanych naczyniach.

W owocach występują alfa-hydroksykwasy, czyli kwasy owocowe, które mogą mieć zastosowanie w kosmetyce, w celu sporządzania maseczek do pielęgnacji skóry. Kwasy owocowe przyśpieszają podział komórek w skórze właściwej, powodują przyrost kolagenu i elastyny, rozpuszczają spoiwo między komórkami rogowymi i budują delikatną warstwę skóry.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>