W polskiej diecie

-1. W polskiej diecie należy zmniejszyć spożycie tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię, zmieniając jednocześnie ich strukturę przez zwiększenie udziału tłuszczów roślinnych, zawierających jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Podstawą dziennej racji pokarmowej powinny być produkty niskotłuszczowe.

-2. Nasycone kwasy tłuszczowe, które przeważają w diecie Polaków, i kwasy tłuszczowe typu trans wywierają podobny, niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, podnosząc stężenie cholesterolu frakcji LDL i z tego powodu powinny być traktowane łącznie. Należy zatem ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawartość kwasów tłuszczowych typu trans w tłuszczach otrzymywanych przemysłowo.

-3. Dzieciom do trzech lat należy podawać masło i stosować w diecie oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy bezerukowy, słonecznikowy i sojowy). Natomiast dzieciom starszym można podawać margaryny wysokiej jakości (miękkie).

-4. Do krótkiego smażenia w warunkach domowych można stosować dowolny tłuszcz, preferując oleje roślinne pod warunkiem jednorazowego ich użycia. Należy podkreślić, że proces smażenia zwiększa zawartość tłuszczu ogółem w produkcie i z tego powodu utrudnia utrzymanie pożądanej proporcji składników odżywczych w racji pokarmowej. W gastronomii i przemyśle do długotrwałego smażenia należy stosować trwałe tłuszcze (frytury) i wymieniać je przy wystąpieniu pierwszych objawów dymienia, ciemnienia czy zjełczenia.

W propagowaniu idei Międzynarodowej Konferencji Żywieniowej FAO/WHO (Rzym 1992), dużą rolę odegrał I Krajowy Kongres „Żywność, Żywienie a Zdrowie”, zorganizowany w Warszawie w 1994 roku, który skupił właściwe instytucje rządowe i pozarządowe, przedstawicieli nauki i praktyki oraz wskazał kierunki dalszych działań na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności i racjonalizacji żywienia w Polsce. Kongres pokazał, że polskie środowisko naukowe jest w stanie wspólnie podejmować i w zakresie swych kompetencji rozwiązywać sprawy związane z poprawą sposobu żywienia ludności. Wiąże się to bezpośrednio z poprawą zdrowotności społeczeństwa.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>