W terapii
W terapii zmniejszającej ryzyko zawału serca przydatna może być cebula. Jedzenie codziennie surowej cebuli przez okres około dwóch miesięcy przypuszczalnie podnosi ilość korzystnego cholesterolu – lipoprotein o dużej gęstości (high density lipoproteins – HDL) i powoduje obniżenie „złego” cholesterolu LDL. Sądzi się, iż cebula posiada działanie wzmacniające, oczyszczające i odtruwające nasz organizm z toksyn. Sok wyciśnięty ze świeżej cebuli, z dodatkiem miodu, spożywany po łyżeczce przed każdym posiłkiem zmniejsza ryzyko powstawania chorób infekcyjnych. Ssanie surowego plasterka cebuli i wdychanie jej zapachu zmniejsza kaszel przeziębieniowy, a częściowo i katar. Najlepiej byłoby, aby wszystkie warzywa pochodziły z własnego ogródka z upraw bez chemii.
Ogromną rolę w naszym organizmie odgrywa błonnik, który jest podstawowym składnikiem ścian komórkowych roślin. Odpowiednia ilość błonnika w pokarmie powoduje przyspieszenie pasażu przez przewód pokarmowy, co zapobiega po-wstawaniu raka jelita grubego. Przy małej ilości błonnika w diecie zwiększa się znacznie ilość bakterii beztlenowych w przewodzie pokarmowym. Bakterie te degradują sole żółci, przez co może narastać powstawanie toksycznych produktów ubocznych. Gdy w diecie brak błonnika, produkty toksyczne pozostają w jelicie przez dłuższy czas, co zwiększa ryzyko powstania raka jelit i odbytu.
Brak celulozy w pożywieniu powoduje zaparcia i znacznie większe ciśnienie w jelicie grubym, co stanowi pierwotną przyczynę uchyłkowatości jelit. Zmniejszenie udziału celulozy w diecie zwiększa ilość pochłanianych pokarmów, a zmniej
sza potrzebę prawidłowego żucia, co prowadzi do zwiększonej absorpcji jelit i otyłości. Wiele spotykanych obecnie chorób wiąże się ze zmianą sposobu odżywiania. Zbyt dużo spożywamy pokarmów przetworzonych, konserwowanych w puszkach oraz przygotowanych i odgrzewanych w kuchenkach mikrofalowych. Spożywając zbyt małą ilość owoców i jarzyn surowych, unikając ciemnego razowego chleba i kasz z pełnego przemiału, nie dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych składników, co może powodować powstawanie schorzeń niedoborowych i zmniejszać odporność organizmu.
Leave a reply