Witamina B3

Witamina B3 jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania energii ze składników pożywienia. Wpływa na właściwy rozwój komórek i tkanek organizmu. Jest syntetyzowana w przewodzie pokarmowym z aminokwasu tryptofanu. W wyniku jej niedoboru na skórze narażonej na długotrwałe działanie promieni słonecznych pojawia się czerwona wysypka, następuje też zapalenie skóry. Witamina B3 występuje w produktach zbożowych uzyskanych z mąki z grubego przemiału, drożdżach piwnych, drobiu, cielęcinie, mleku, jajach, kiełkach pszenicy. Kiełki pszenicy, oprócz witamin z grupy B, zawierają też witaminę E, cynk, selen, magnez, błonnik pokarmowy. Błonnik wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu przez zmniejszenie niekorzystnej frakcji LDL cholesterolu i triacyloglicerolów we krwi. Selen i witamina E jako przeciwutleniacze zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych.

Witamina B6 bierze udział we wchłanianiu białek i tłuszczów z pożywienia oraz w syntezie niezbędnych dla organizmu kwasów nukleinowych, DNA i RNA, opóźniających procesy starzenia się organizmu. Witamina B6 wzmacnia układ immunologiczny organizmu przez udział w syntezie interleukiny-2 oraz limfocytów, odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowej odporności. Jest też niezbędna do produkcji krwinek czerwonych. Niedobory tej witaminy w pokarmach powodują stany zapalne skóry, zwłaszcza twarzy i kończyn, niedokrwistość, osłabienie, zaburzenia nerwowe. Witamina Bf) występuje w drożdżach, rybach, produktach zbożowych z pełnego przemiału, mięsie indyka. Mięso indyka jest też źródłem witaminy Bh cynku i potasu, a zawiera bardzo niewiele tłuszczu. Uwzględnienie w naszej diecie tego mięsa korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy i serce, wzmaga odporność, dzięki obecności kwasu foliowego chroni przed powstawaniem wad wrodzonych, a występowanie potasu korzystnie wpływa na proces gojenia się ran, reguluje pracę serca i pomaga w usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.

Witamina Bj2 pobudza wzrost komórek w organizmie, bierze udział w tworzeniu erytrocytów, jest niezbędna w metabolizmie białek i tłuszczów, odgrywa dużą rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację, łagodzi objawy neurologiczne. Niedobór tej witaminy powoduje zmęczenie, osłabienie, bezsenność, zaburzenia żołądkowe, niedokrwistość. Przy niedoborze witaminy B12 zaleca się spożywanie pokarmów, które stanowią jej naturalne źródło, czyli: ryb, jaj, mięsa, przetworów mlecznych, chleba razowego. Dobrym źródłem witaminy Bi2 oraz innych witamin z grupy B, witaminy D, i korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 (eikozopentaenowego i dekozaheksaenowego) jest makrela.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>