Żywe bakterie kwasu mlekowego

-3) bakterii kwasu mlekowego (Bifidobacterium, Lactobacillus). Bakterie kwasu mlekowego występujące w jelicie hamują procesy gnilne, w których powstają m.in. indole, skatole, nitrozoaminy, zaliczane do silnych czynników stymulujących procesy nowotworowe. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego syntetyzowane są witaminy (B,, B2, B12, kwas nikotynowy, witamina K) i pobudzany jest układ odpornościowy naszego organizmu, co chroni przed przenikaniem przez ścianę jelita bakterii, endotoksyn i alergenów. Ponadto laseczki kwasu mlekowego zwiększają strawność białka, a fermentowane produkty mleczne szybciej są przenoszone do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Kwas mlekowy ułatwia wchłanianie wapnia, a obecność lotnych kwasów tłuszczowych ma działanie przeciwbakteryjne. Obecność bakterii kwasu mlekowego decyduje o stanie naszego zdrowia.

Żywe bakterie kwasu mlekowego zawierają jogurty, kefiry i mleko acydo- filne (kultura bakteryjna Lactobacillus acidophilus), które mają szerokie zastosowanie w lecznictwie. Stosowane są w zakażeniach przewodu pokarmowego, w stanach dysbakteriozy, przewlekłych biegunkach, zaparciach, przewlekłych chorobach wątroby, nieżytach żołądka, chorobie wrzodowej, a nawet w przypadku nietolerancji mleka krowiego. W procesie przemiany w mleku fermentowanym powstają kwas mlekowy, witamina B]2 i substancje antybiotyczne. Są one pomocne w leczeniu zakażeń przewodu pokarmowego u dzieci.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>